Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Eğitim Durumu

EĞİTİM DURUMU : 
Kız ve erkeklerin birlikte eğitim gördükleri çağdaş eğitimin öncülüğünü, yüzyıllar öncesinde Denizlili Alim Merkez Efendi yapmıştır. Özel teşebbüs ve Denizli insanının girişimciliğinin birleşmesiyle, Denizli ili kabuğunu kırarak bir dünya kenti konumuna yükselme yolunda büyük ilerlemeler kaydetmiştir. Denizli insanı, geleceğini güvenli ellere teslim edebilmek, çocuklarını en iyi bir şekilde okutabilmek için, eğitim konusunda hiçbir fedakarlıktan kaçınmamıştır. Bu nedenle eğitim konusu her zaman gündemin birinci sırasına yerleştirilmiştir. Bu çabalar sayesinde Denizli, eğitim düzeyi bakımından Türkiye ortalamasının çok üstünde yer almaktadır. Okullarda eğitim gören öğrenciler, Anadolu Lisesi sınavlarında yüksek puanlar almaktadırlar. Öyle ki Denizli'deki Anadolu Liselerine yerleşemeyen çocukların aldıkları puanlar, Türkiye'nin bir çok kentindeki Anadolu Lisesine birincilikle kaydolan çocukların aldıkları puanların çok üstündedir. 8 Yıllık Kesintisiz Zorunlu İlköğretim uygulamasına geçişle birlikte, Denizlili hayırseverlerin katkıları önemli seviyelere ulaşmıştır. 1973 yılından beri başlatılan şirket ve özel teşebbüs adına okul yaptırma kampanyası, her geçen gün artarak devam etmektedir. 

  • egitim_ahi_sinan_okulu.jpg
  • egitim_imam_hatip_lisesi_1.jpg
  • egitim_mehmetcik_ioo.jpg




OKUL ÖNCESI EĞİTİM: 
Milli Eğitim sisteminin ilk basamağını oluşturan bu eğitim, ilköğretim çağına gelmemiş çocukların eğitimini kapsamaktadır. İlde okul öncesi ve eğitim veren okul sayısı 147'dir. Bunlardan iki tanesi bağımsız anaokulu, 145'i anasınıfıdır. Öğretmen sayısı 196, öğrenci sayısı 3493'tür. 


İLKÖĞRETİM UYGULAMASI: 
Ülke genelinde 16.08.1997 tarih ve 4306 Sayılı Kanun uyarınca, 1997-1998 eğitim öğretim yılında geçilen “Sekiz Yıllık Kesintisiz İlkögretim Uygulaması”na Denizli ilinde merkez ilçe ve 18 ilçede, 34 İlköğretim Okulunda, 4923 öğretmen, 105.448 öğrenci ile sorunsuz olarak eğitim-öğretime başlanmıştır.

    İl geneli İlköğretim Kurumları :
1 - 8 sınıflı ilköğretim okulu .... 203 
1 - 5 sınıflı ilköğretim okulu .. 66 
Birleştirilmiş sınıflı ilköğretim okulu ... 74 
GENEL TOPLAM......... 343 

GENEL LİSELER: 
Anadolu Lisesi, Özel Lise, Fen Lisesi ve bünyelerindeki Ortaokullar. İlde 41 okulda 1063 öğretmen görevli olup, 19.774 öğrenci eğitim öğretime devam etmektedir. Liseler, ortaöğretim üzerine en az 3 yıl öğretim veren, 15-17 yaş grubunun eğitimini kapsayan okullardır. 

MESLEKİ VE TEKNİK LİSELER: 
Ülkenin hizmet ve üretim alanlarında ekonomik , sosyal kültürel ve teknolojik gelişmelere uyumlu, mesleki ve teknik bilgi ve becerilerle donatılmış insan gücüne olan ihtiyacı karşılamaktadır. İlde 48 okulda, 1219 öğretmen görevli olup, 16577 öğrenci eğitim ve öğretime devam etmektedir. 

PRATİK KIZ SANAT OKULLARI: 
8'i Kız Meslek Lisesine bağlı, 2 adet bağımsız olmak üzere, okul sayısı 11'dir. Kız Meslek Liseleri öğretmenlerine ilaveten, 12 öğretmen de diğer bağımsız okullarda görev yapmaktadır. Öğrenci sayısı 1714'tür. 

ÇIRAKLIK EĞİTİM MERKEZİ: 
Merkez sayısı 6, öğretmen sayısı 172, öğrenci (çırak) 3993, kalfa 1871, usta 491. 

ÖZEL ÖĞRETİM: 
İlde 17 adet dershane ve dershanelerde, 6500 civarında öğrenci, Ara Sınıflar Takviye, Anadolu Lisesi, Fen Lisesi ve Üniversite hazırlık dallarında kurs görmektedir. 

ÜNİVERSİTE : 
İç dinamizmiyle, özellikle 1980 yılından itibaren hızlı bir gelişme sürecine giren Denizli ve yakın çevresi, çok başarılı bir gelişme göstermiştir. Bu gelişme paralelinde önemli bir gereksinme olarak ortaya çıkan, yüksek düzeyli eğitim, araştırma, yönlendirme, teknolojik bilgi ve donanım çerçevesinde, 3 Temmuz 1992 yılında Pamukkale Üniversitesi kurulmuştur. Üniversite Mühendislik, Fen, Edebiyat ve Ekonomi alanları başta olmak üzere, güçlü bir kaynak ve dayanışma sağlanmış, bu dayanışma ve gereksinim paralelinde beklenenin üzerinde, hızlı bir büyüme yaşanmıştır. 10 Kasım 1992'de gerçekleşen rektör atamasına kadar, Dokuz Eylül Üniversitesi'ne bağlı olarak eğitim-öğretim veren, Tıp ve Mühendislik Fakülteleri ile Eğitim ve Meslek Yüksekokulları, iki Fakülte ve iki yüksekokul halinde, Pamukkale Üniversitesi adı altında eğitim ve öğretim vermeye başlamışlardır. Bugün Pamukkale Üniversitesi 6 fakülte, 8 yüksekokul ve 3 enstitüsündeki normal ve ikinci öğretim programlari ile eğitim-öğretim, araştırma, danışmanlık ve uygulama işlevlerini yürütmektedir. Pamukkale Üniversitesi nitelikli insan yetiştirme, kalite ve uluslararası standartlara yükselme amacının yanısıra, Denizli yöresinin kalkınmasına katkı sağlayacak girişimlerde bulunmayı da amaç edinmiştir. Pamukkale Üniversitesinin 1997-1998 öğretim yılı başına değin oluşturulan fakülte, yüksekokul ve enstitülerin dağılımı şöyledir.


  • egitim_pau_kampus29081.jpg
  • egitim_pau_yurtlar.jpg
  • egitim_pau24560.jpg






FAKÜLTELER 

-TIP FAKÜLTESİ 
-MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 
-GIDA MÜHENDİSLiĞİ 
-İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ 
-JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ 
-MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ 
-TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ 
-ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ 
-ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ 
-KİMYA MÜHENDİSLİĞİ 
-ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ 
-BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ 
-EĞİTİM FAKÜLTESİ 
-BOZKURT BEDEN EĞİTİM VE SPOR EĞT.BÖLÜMÜ 
-FEN - EDEBİYAT FAKÜLTESİ 
-İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 
-TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ 

YÜKSEKOKULLAR :

-DENİZLİ MESLEK YÜKSEKOKULU 
-SAĞLIK HİZMETLERi MES.YÜK.OKULU 
-ÇİVRİL MESLEK YÜKSEKOKULU 
-FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON YÜK. OKULU 
-DENİZLİ SAĞLIK YÜKSEK OKULU 
-ÇİVRİL KADİR KAMEROĞLU SAĞLIK YÜK.OKULU 
-TAVAS SAĞLIK YÜKSEKOKULU 
-SERİNHİSAR TÜTÜN EKSPERLİĞİ Y.0. 

ENSTİTÜLER : 

-FEN BİLİMLERİ 
-SAĞLIK BİLİMLERİ 
-SOSYAL BİLİMLER

SOSYAL BİLİMLER: 

1997-1998 eğitim-öğretim yılında mevcut fakülte, yüksekokul ve enstitülerdeki toplam 99 bölümün, 13 bölümünde ön lisans, 45 bölümünde lisans ve 41 bölümünde de lisans üstü düzeyde eğitim ve öğretim vermektedir.