Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Ornitoloji

Ornitoloji (Kuş Gözetleme Turizmi) Işıklı gölü, Süleymanlı gölü ve Acıgöl-Çaltı (Beylerli) Gölü civarında yapılabilmektedir.

ACIGÖL-ÇALTI (BEYLERLİ GÖLÜ)
Acıgöl, ızmir’den Afyon yönüne ilerleyen karayolu yakınında Denizli-Dinar arasında yer almaktadır. Göl 836 metre rakımda, alanı 16000 he. Civarındadır. Derinliği kışın 3-4 metre arasında değişmektedir. Acıgöl’ün güneybatısında bulunan Çaltı (Beylerli) Gölünün suları tatlıdır. Suyu bir kanalla Acıgöl’e verilen gölde balıkçılık yapılmaktadır. Alanı 35 he. Civarındadır. Acıgöl-Çaltı Gölü Bölgesi’nde şimdiye kadar 203 kuş türü gözlenmiştir. Bunlardan 22’si için kuluçka tespiti vardır. Bölgede en önemli kuluçka kuşları Toy ve Turna’ dır. Acıgöl’ü çevreleyen pınarlar çevresinde 10-11 çift’ lik bir Turna populasyonu kuluçkaya yatmaktadır. Flamingo’nun bölgede düzenli olmayan aralıklarla kuluçkaya yatma olasılığı vardır. Angıt, Suna, Leylek, Mısır Akbabası, Saz Delicisi, Uzunbacak, Kılıçgaga, Küçük Cılıbıt, Taş Bülbülü, bölgedeki diğer kuluçka kuşlarıdır. Puhu ve Yelpazekuyruk bölgede büyük olasılıkla kuluçkaya yatmaktadır.

  • Acı Göl (Çardak Gölü) (1).jpg
  • Acı Göl (Çardak Gölü) (2).jpg
  • Acı Göl (Çardak Gölü) (3).jpg
  • Acı Göl (Çardak Gölü) (4).jpg


IŞIKLI GÖLÜ (SU KUŞLARI KORUMA ALANI)

Işıklı Gölü Dinar’ın kuzeybatısında Çivril Ovasında yer alır. Taşıdığı potansiyel nedeni ile Denizli Milli Park Mühendisliği’nce “Su Kuşları Koruma Alanı” olarak tescili önerilmiştir. Göl su kuşları için önemli bir yaşam ortamı oluşturmaktadır. Bölgede kuluçkaya yatan türlerden; Küçük Baladan, Alaca Balıkçıl, Küçük-Büyük Ak Balıkçıl, Erguvan Balıkçıl, Çeltikçi, Boz Kaz, Angıt, Pasbaş Dalağan, Deniz Kartalı, Saz Delicesi, Kızıl şahin, Uzunbacak, Gülen Sumru, Kır ıncikuşu önemli örneklerdir. Kışın gölde gözlenen su kuşlarından; Küçük Karabatak,Büyük Ak Balıkçıl, Sakarca Kazı, Boz Kaz, Çamurcun, Kıl Ördek,  Kepçel, Batak Çulluğu örnek verilebilir. Ayrıca Deniz Kartalı, Sakallı Akbaba, Gökçe Delice, Büyük Orman Kartalı, şah Kartal, Bıyıklı Doğan, Ulu Doğan bölgede kışlayan yırtıcılardır.

  • ÇİVRİL IŞIKLI GÖLÜ SU KUŞLARI KORUMA ALANI  (1).jpg
  • ÇİVRİL IŞIKLI GÖLÜ SU KUŞLARI KORUMA ALANI  (2).jpg
  • ÇİVRİL IŞIKLI GÖLÜ SU KUŞLARI KORUMA ALANI  (3).jpg