Denizli PROVINCIAL DIRECTORATE OF CULTURE AND TOURISM

Yöresel Tatlılar ve Tarifleri

PEKMEZLİ UN HELVASI

MALZEMELER:

·        1 su bardağı yağ

·        2 su bardağı un

·        1 su bardağı pekmez

·        1 çay bardağı dövülmüş ceviz.

 

HAZIRLANIŞI:

Yağ bir tavada kızdırılır. Un üzerine eklenerek tamamen pembeleşinceye kadar kavrulur. Tava ocaktan alınarak, üzerine yavaş yavaş pekmez ilave edilir ve tamamen içinde dağılıncaya kadar karıştırılır. Hazırlanan karışım küçük küçük parçalara ayrılarak şekillendirilir. Üzerine ceviz kırıntıları ekilerek servise hazır hale gelir.

SERVİS: Soğuk olarak servis yapılır.

 

KABAK TATLISI

MALZEMELER:

  • 1 kg. balkabağı
  • 500 gr. Şeker
  • 5 adet karanfil

 

HAZIRLANIŞI:

Balkabağı karpuz gibi doğranıp içi ve dışı temizlenir.  Kibrit kutusu büyüklüğünde doğranıp, bir tencereye sıra sıra döşenir. Her sıranın arasına şeker serpilir. Üstüne karanfil ilave edilir. Kısık ateşte 30 dakika pişirilir. Soğuduktan sonra üzerine ceviz serpilir.

SERVİS: Soğuk olarak servis yapılır.

 

AKAŞI – Fikriye ENBATAN

MALZEMELER:

  • 3 su bardağı pirinç
  • 1 kg. şeker
  • 1 kg. süt
  • 1 su bardağı su

 

HAZIRLANIŞI:

Pirinçler yıkanarak bir tencerede 2 su bardağı su 30 dakika kaynatılır ve sonra şeker eklenir. 30 dakika daha kaynatılır. Süt ayrı bir kapta kaynatılır ve pirincin üstüne eklenir. Hepsi 10 dakika daha kaynatılır. Sıcak halde servis kaplarına boşaltılır.

SERVİS: Soğuk olarak servis yapılır.

 

 

İNGE TATLISI – Adile PAZARCIKLI

MALZEMELER:

  • 1 kg. un
  • 1 çay kaşığı soda
  • 1 çay kaşığı yaş maya
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı süt
  • 1 yumurta
  • Yarım çay bardağı çiçek yağı
  • 125 gr. Margarin
  • Dövülmüş ceviz
  • Hindistan cevizi
  • 5 bardak toz şeker
  • 4 bardak su
  • 2-3 damla limon suyu

 

HAZIRLANIŞI:

1 kg. unu tepsiye dökülür ve ortası havuz gibi açılır. Verilen malzemeler içine eklenir ve kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğrulur. Daha sonra parçalara ayırarak yufkalar açılır. Açılan yufkaların üzeri çiçek yağı ile yağlanır ve üzerine ceviz serpilir. Yufka ortadan ikiye bölünür ve rulo yapılır. İki ayrı rulo saç örgüsü şeklinde tepsiye yerleştirilir. Hafifçe üstüne bastırılır. Üzeri yağlanır fırına sürülür. Kızarınca fırından alınır. Biraz soğuyunca 5 bardak toz şeker ve 4 bardak su ile hazırlanmış şurup sıcak olarak üzerine dökülür. Üzerine Hindistan cevizi ve antepfıstığı serpilir.

SERVİS: soğuk olarak servis yapılır.

 

MACUR HAMUR TATLISI  (KALBURBASTI) – Fatma ÇAKIR

MALZEMELER:

  • 3 çorba kaşığı yoğurt
  • 2 çorba kaşığı margarin
  • 1 adet yumurta
  • 2 su bardağı un
  • 2 su bardağı irmik
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • Ceviz

HAZIRLANIŞI:

Yoğurt, margarin ve sıvı yağ bir kapta karıştırılır. Sonra un, irmik ve kabartma tozu eklenir ve yoğrulur. Yumuşak bir hamur elde edilir. Hamur parmak kalınlığında parçalara ayrılır, tepsiye dizilir. Üzerine ceviz bastırılır. Fırında üstü kızarana kadar pişirilir. 5 bardak su ve 5 bardak şeker ile şerbeti kaynatılır. Fırından alınan malzeme soğuyunca, şerbet sıcak olarak üzerine dökülür.

SERVİS: Soğuk olarak servis yapılır.

 

 

KARA HALVA – Nazmiye ÖZTÜRK

MALZEMELER:

  • ½  kg. un
  • 250 gr. Sıvı yağ
  • ½ kg. şeker
  • 5 adet ceviz

HAZIRLANIŞI:

Bir tavaya yağ konur  ve un pembeleşinceye kadar kavrulur. Yarım kg. şekerden bir bardak şeker ayrılır. Kalan şeker 2 bardak su ile kaynatılarak şerbet hazırlanır. Şerbet sıcak olarak ateşte kavrulan unun üzerine yavaş yavaş yaklaşık yarım saat yedirilerek eklenir. Daha sonra ayrılan bir bardak şeker eklenir ve tahta kaşıkla iyice karıştırılır. En son isteğe bağlı olarak ceviz eklenir.

SERVİS: sıcak ya da soğuk yenilebilir.

 

 

ÇITIR HELVA – Dudu AKKUŞ

MALZEMELER:

  • 1 kg. pekmez
  • 2 su bardağı susam
  • 1 adet gevrek yufka

HAZIRLANIŞI:

Pekmez ve yufka bir tencereye konur ve karıştırılır. Üzerine susam eklenir.  Kıvamını tutturuncaya kadar hafif ateşte karıştırarak pişirilir.

SERVİS: Soğuk olarak servis yapılır.

 

 

ÇOBAN BULAMACI – Ayşen GERMİŞ

MALZEMELER:

  • 2 adet ev yufkası
  • 1 tas pekmez
  • Yarım bardak  su
  • Sıvı yağ

 

HAZIRLANIŞI:

Yufkalar ufak ufak parçalanıp, tencerede biraz yağda kavrulur. Daha sonra tepsiye alınır. Üzerine su ile pekmez karıştırılıp dökülür. Soğumaya bırakılır. Üzerine ceviz ve susam serpilip servise sunulur.

SERVİS: Soğuk olarak servis yapılır.

 

 

BULAMBAÇ – Sıdıka SEVİNÇ

MALZEMELER:

  • 2,5 su bardağı nişasta
  • 3,5 su bardağı pekmez
  • 5 su bardağı su
  • ½ su bardağı susam

HAZIRLANIŞI:

Pekmez ile nişasta karıştırılıp kısık ateşte ağır ağır karıştırarak şerbet yapılır. Soğuduktan sonra tabaklara konup üzerine susam serpilir.

SERVİS: Sıcak ya da soğuk olarak servis yapılabilir.

 

YUFKA KADAYIFI – Sebahat BULUT

MALZEMELER:

  • 1 adet yufka
  • 1 çay bardağı susam
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1,5 su bardağı pekmez

HAZIRLANIŞI:

İki adet yufka sacda hafifçe pişirilip, yumuşak halde sacdan alınır. Şeritler halinde ince ince kesilip, tekrar sacın üzerinde kızartılıp, bir kaba alınır. Bir tencerede 1 çay bardağı yağ kızdırılır ve üzerine doğranan yufkalar eklenir. Yağ içine işleyinceye kadar karıştırılır. Daha sonra üzerine pekmez dökülür. Pekmezi içine çekinceye kadar ateşte bekletilir. Ateşten alınıp, soğuması beklenir. Bir servis tabağına alınıp, üzerine kavrulmuş susam ve ceviz dökülür.

SERVİS: Soğuk ya da sıcak servis yapılabilir.

 

AŞURE – Songül GEDİZ

MALZEMELER:

  • 1 su bardağı buğday
  • 1 çay bardağı nohut
  • 1 çay bardağı fasulye
  • 1 çay bardağı börülce
  • 4 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı badem
  • 1 çay bardağı ceviz
  • 1 çay bardağı fıstık
  • 1 çay bardağı kuru kayısı
  • 1 çay bardağı üzüm
  • 1 yemek kaşığı çörekotu
  • Yarım çay bardağı çitlembik

HAZIRLANIŞI:

Buğday pişirilir. Fasulye, nohut ve börülce pişirilir. Buğdayın içine şeker eklenir ve kaynatılır. Üzerine fasulye, nohut ve börülce ilave edilir. Piştikten sonra diğer malzemeler eklenip karıştırılır.

SERVİS: Sıcak olarak servis yapılır.

 

ŞAM TATLISI – Raziye YÖRÜK

MALZEMELER:

  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı un
  • Yarım çay bardağı yağ
  • 1,5 çay bardağı irmik
  • 2 yumurta
  • Vanilya
  • Kabartma tozu
  • Çeyrek çay bardağı süt
  • Çeyrek çay bardağı pekmez
  • Badem

Şerbeti İçin:

  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı şeker
  • Yarım limon suyu

 

HAZIRLANIŞI:

2 yumurta şeker ile çırpılır. Yağ, yoğurt, süt, pekmez, kabartma tozu ilave edilir ve karıştırılır. İrmik ve un eklenerek çırpılır. Yağlanmış fırın tepsisine dökülür. Üzeri fıstık veya badem ile süslenir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. 2 su bardağı şeker ve 2 su bardağı su ile şerbet kaynatılır. Pişen malzemenin üzerine şerbet soğuk dökülür.

SERVİS: Soğuk olarak servis yapılır.

 

BAKLAVA – Eda YAVUZER

MALZEMELER:

  • 2 kg. un
  • 2 litre su
  • 1 kg. mısırözü yağı
  • 1 kg. ceviz içi
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 kg. şeker

HAZIRLANIŞI:

Un ve su karıştırılarak hamur haline getirilir. Yapılan hamurdan yufkalar açılır. Tepsinin üzerine her yufka konulduğunda yağlanır ve dövülmüş ceviz serpilir. Bu işleme 35 yufka oluncaya kadar devam edilir. Daha sonra fırına sürülerek üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Piştikten sonra üzerine hazırlanan şerbet dökülür.

SERVİS: Soğuk olarak servis yapılır.

 

 

SÜT BULAMACI – Dilek TUNKUL

MALZEMELER:

  • 1 kg. süt
  • 8 yemek kaşığı şeker
  • 3 yemek kaşığı un
  • Tuz

HAZIRLANIŞI:

Süt kaynatılır ve soğumaya bırakılır. Soğuyan süt tekrar ocağa konur ve içine şeker, tuz ve un eklenir. Orta hararetli ateşte karıştırılarak pişirilir. Kaynayıp istenilen kıvama geldiğinde kaselere dökülür. Üzeri süslenir.

SERVİS: Sıcak ya da soğuk servis yapılabilir.

 

GÜL TATLISI – Betül KURT

MALZEMELER:

                                                                                             Şerbeti için:

  • 1 su bardağı sıvı yağ                                                    -3 su bardağı su
  • ½ su bardağı yoğurt                                                    - 2,5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı irmik                                                       -Limonun ¼ suyu
  • 1 yumurta
  • ½ paket oda sıcaklığında margarin
  • 1 paket vanilya
  • ½ paket kabartma tozu
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • Tuz
  • Un

HAZIRLANIŞI:

Sıvı yağ, yoğurt, irmik, yumurta, margarin ve sirke derin bir kapta karıştırılır. Daha sonra un, kabartma tozu ve vanilya eklenir ve kulak memesi yumuşaklığında yoğrulur. Çay bardağı ile 5-6 daire kesilir ve üst üste konur. Hafifçe yuvarlanır ve ikiye kesilir. Üzerine fındık veya fıstık konur. 180 derece fırında 20-25 dakika pişirilir. Su ve şeker ile şerbeti pişirilir. Tatlı sıcak, şerbet ılıkken üzerine dökülür.

SERVİS: Soğuk olarak servis yapılır.

 

TELEM HELVASI – Şefika ÖZGE

MALZEMELER:

  • 2 kg. nişasta
  • 2 kg. şeker
  • 2 su bardağı mısırözü yağı
  • 2,5 su bardağı su
  • Badem

HAZIRLANIŞI:

Suyun içinde şeker ve nişasta iyice karıştırılır. Yağ kızdırılır ve içine sulu nişasta ve şeker karışımı eklenir. Tel tel oluncaya kadar karıştırılır. Badem yağda kızartılarak üzerine ekilir.

SERVİS: Soğuk olarak servis yapılır.

 

 

TAVAS BAKLAVASI – Güler HECEBİL

MALZEMELER:

Hamur Malzemesi:

  • 5 gr. tuz
  • 2 adet yumurta
  • 500 gr. un

İç Malzeme:

  • 700 gr. ceviz
  • 250 gr. sıvı yağ
  • 1 su bardağı su

Şerbet Malzemesi:

  • 1 kg. su
  • 1200 gr. şeker
  • Yarım limon suyu

HAZIRLANIŞI:

Yufka için hamur kulak memesi yumuşaklığında yoğrulur. 40 parçaya ayrılarak yufkalar açılır. Bir tepsiye aralarına yağ sürülüp, ceviz serpilerek, yufkalar bitene kadar bu işleme devam edilir. Taş fırında 45 dakika pişirilir. Çıktıktan sonra şerbet üzerine dökülür ve dinlendirilir.

SERVİS: Soğuk olarak servis yapılır.

 

KOLAY BAKLAVA – Reşide AYDENİZ

MALZEMELER:

  • 4 su bardağı un-1 adet yumurta-Yarım su bardağı sıvı yağ-
  • Su
  • Tuz
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • Katı yağ
  • Mısır nişastası

Şerbet Malzemesi:

  • 5 su bardağı su-4 su bardağı şeker

HAZIRLANIŞI:Un, yumurta, yağ, su ve tuz bir kapta karıştırılır kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edilir. Hamur 30 eşit parçaya ayrılır. 15 parça küçük açılıp, aralarına mısır nişastası serpilerek üst üste konur. Diğer 15 parçada aynı şekilde yapılır. Merdane yardımı ile büyütülerek yağlanmış tepsiye döşenir. Aralarına ceviz serpilir. Daha sonra baklava dilimi şeklinde kesilir. Bir tavada katı yağ ve sıvı yağ eritilip, tepsideki malzemenin üzerine gezdirilir. Fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkardıktan sonra üzerine şerbeti dökülür.

SERVİS: Soğuk olarak servis yapılır.

 

 

SARAYLI TATLISI

Malzemeler:-5 tane ev yufkası-Yarım kg ceviz-200 g. Şeker-250 gr tereyağ-
Ağda için:-1 kg. şeker -Yarım kg.su -Limon suyu

Hazırlanışı:Ceviz havanda şekerle dövülür. Sonra tepsi çiçek yağıyla yağlanır.sonra yufkalar açılır ve içine ceviz koyularak rulo şeklinde dürülürler. Bu yufkalar tepsinin ortasından başlayarak önceden yağlanmış olan zemine halka halka dizilir. Tepsi dolduktan sonra üzerine tereyağı eritilip dökülür ve fırına verilir. Eğer tepsi soğuksa ağdası sıcak dökülür ve 10 dakika ağzı bir tepsiyle kapatılır. Üzerine kapatılan tepsi alındıktan 1 saat sonra yenilebilir.