Denizli PROVINCIAL DIRECTORATE OF CULTURE AND TOURISM

Çardak

Tarihçe

İlçe merkezimiz 1105 yılında Maymun dağı eteğinde KÖRİN adıyla anılan mevkide TÜRKMEN aşireti olarak kurulmuş; daha sonra şimdiki yerleşim yerine taşınmıştır.

Çardak, Selçuklular zamanında bir uç kalesi olarak, Selçuklular'ın savunma merkezi olmuştur. İdari bölümün yeniden düzenlediği Cumhuriyet döneminde küçük bir köy olan Çardak sırası ile önce Dinar'a, Honaz'a ve daha sonra da Bozkurt Bucağı'na bağlı kalmıştır. 1 Nisan 1958 yılında köy iken aynı tarihte İlçe olarak Denizli İline bağlanmıştır.

Çardak Han

Alaaddin Keykubat zamanında, 1299 yıllarında yapılmıştır. Oldukça geniş bir kare avlusu, 6 bölümlü holü ile, Sultan hanlarının sade bir örneği olarak gösteriliyor. Han, Dinar ilçesine bağlı bulunduğu dönemde: “Hanabat” adıyla

anılmıştır. Kurtuluş savaşı sırasında ise, tahıl ambarı olarak kullanılmıştır.

Coğrafik Yapısı

İlçe topraklarının yüzölçümü 240 km²'dir. Denizden yüksekliği 850 m dir. İlçe merkezinin kuzeyinde bulunan Maymun dağı 1733 m yüksekliktedir. Acı Göl'ün batısında bulunan Han abat (Han-ı âbâd) ovası, kuzeyde Maymun Dağı, güneyde Söğüt dağları ile çevrilidir. Akarsu bulunmamaktadır. Merkez İlçenin nüfusu:4 586, toplam nüfus:9 954 tür.

 

İlçemiz Ege ile Akdeniz bölgeleri arasında kalmakta olup, iklimi karasal iklimdir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlı geçmektedir. İlçe toprakları içerisinde Acı Göl, Beylerli Göl'ü ve Gölcük Göl'ü adıyla bilinen üç adet göl vardır. Ancak bunlardan Gölcük Gölünde su bulunmamaktadır.

NÜFUS

İl/İlçe

2017 Nüfusu

2018 Nüfusu

Yıllık Nüfus Artış Hızı 2017 (‰)

Yıllık Nüfus Artış Hızı 2018 (‰)

 

    

Çardak

8.673

9.144

-1.42

5.43

 

    

EKONOMİK DURUM

İlçe halkı tarım, hayvancılık ve esnaflık ile uğraşmaktadır. İlçe merkezinde tamamen kuru tarım yapılır. Gemiş ve Beylerli Kasabaları ile Çaltı ve Gölcük köyünde 13 500 dekar alanda sulu tarım yapılmaktadır. İlçede üretilen ziraî ürünlerin başında arpa, buğday, pancar, kimyon gelmektedir. Büyükbaş hayvancılık süt inekçiliği ile küçükbaş koyunculuk hayvancılık potansiyelini belirlemektir.

Sanayi kuruluşları olarak iki adet mermer fabrikası, iki adet sodyum sülfat üretimi yapan fabrika vardır.Çardak Özdemir Sabancı Organize Sanayi Bölgesi, Denizli Serbest Bölgesive Çardak Hava alanı ekonomiye katkı sağlamaktadır.

SOSYAL DURUM

İlçemizde gençlerimizin istifade edebilecekleri Belediyeye ait çimlendirilmiş futbol sahası ile 1 adet halı saha, okullarımıza ait voleybol, basketbol, hentbol sahaları bulunmaktadır.

İlçemizde Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde eski okul binası öğretmen evi olarak düzenlenmiştir. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce açılan kurslar eğitimlerine bilgisayar odalarında devam etmektedir. İlçemize bağlı kasaba ve köylerde konut darlığı söz konusu değildir. İlçemizde yapılmakta olan yapı kooperatif binaları bitirildiğinde, konut konusunda daha çok rahatlama olacaktır.

Çardak İlçe merkezi, kasaba ve köylerin tamamında elektrik, içme suyu ve telefon hizmetleri mevcuttur. İlçe merkezinde kısmen, İlçemize bağlı Hayriye Köyü'nde ve Söğüt Köyü'nde kanalizasyon vardır. İlçe merkezinde belediyeye ait olan 1 adet düğün salonu mevcuttur. İlçe merkezinde 2 adet dinlenme parkı mevcuttur. Göz mevkii adı altında mesire yerinden vatandaşlarımız piknik amaçlı yararlanmaktadırlar.

Çardak Hava Alanı

İlçenin güneyinde DHMİ Genel Müdürlüğü ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı arasında yapılan Askeri Meydanların Sivil Havacılık Hizmetleri için kullanılması ile ilgili protokol gereğince 1991 yılından bu yana sosyal amaçlı olarak kullanılan terminal, sivil hava alanı olarak hizmet vermektedir. İnşaatına 2006 yılına başlanmış olan yeni Hava alanı Terminal binasının nakdî ve fizikî gerçekleşmeleri %100 tamamlanmış olup, faaliyetlerine başlamıştır.

Havaalanımız 2009 yılı Ocak ayı itibariyle "Serbest Kullanım Statüsü" kapsamına alınmış olup, bu kapsamda Havaalanımıza uçuş düzenleyecek  olan Sivil Havacılık İşletmelerine ait uçaklar, yapacakları uçuşları için ayrıca Hava Kuvvetleri Komutanlığından müsaade almaksızın, sadece Hava alanımıza uçuş müsaadesi (Permi) çekerek uçuşlarını plânlamaları sağlanmıştır. Meydan Denizli'ye 60 km mesafede olup, ulaşım THY otobüsleri ve özel vasıtalarla sağlanmaktadır.

Kuş Cenneti

Hem sulakalanda, hem de çevresindeki dağlarda üreyen angıt, yıl boyu büyük sayılarda görülür. 1993'te Acıgöl'de yaklaşık 150 yuvadan oluşan bir flamingo kolonisi belirlenmiştir. Bu kayıt Acıgöl'ü Türkiye'de flamingonun ürediği beş alandan biri durumuna getirmişse de üremenin her yıl gerçekleşmediği sanılmaktadır. Alan aynı zamanda üreyen kılıçgaga, akça cılıbıt, mahmuzlu kızkuşu ve gülen sumru popülasyonlarıyla ÖKA statüsü kazanır. Acıgöl çevresinde yakın bir zamana kadar büyük bir toy popülasyonu bulunmaktaydı. Gölün kuzeydoğusundaki bir alana "Toygüden" adı verilmiş olması rastlantısal değildir.